Kroatia sa ja til EU

Med stort flertall har Kroatia i går stemt ja til medlemskap i EU. Omlag 2/3 av stemmene falt på ja-siden, og dette åpner da for at Kroatia blir EU-medlem i 2013.

Selv om ja-flertallet var overbevisende, vitner det ikke om en forherligelse av EU. Mange kroater ser på EU som et nødvendig onde. Jeg har ennå tilgode å treffe en kroat som vil inn i EU, men de fleste sier at de . Det er dårlige tider for industri og jordbruk. Drømmen for mange unge er en karriere innen turistnæringen. Den siste krigen ødela mye av infrastruktur og industriområder. I tillegg føler Kroatia seg utenfor de høye markedsmurene til EU.

EU er altså blitt en utfordring som gjør det vanskelig å stå utenfor. Enten man liker det eller ei, så er det EU som er den eneste farbare vei til en lysere økonomisk fremtid for kroatene. Dette til tross for at ordet «union» i seg selv får mange kroater til å riste på hodet. Det er ikke vanskelig å treffe på kroater som har lidd store tap i prosessen som førte til et fritt Kroatia. Når det nå bærer mot EU-medlemskap, har derfor mange blandede følelser.

Likevel er EU løsningen for industri, jordbruk og annen eksportrettet virksomhet. Man håper at EU vil gi nye markeder og bedre konkurransevilkår for mange næringer. Økonomisk vekst og velstand i enkelte andre EU-land, gir håp om en lysere fremtid.

Turisme er viktig, og Kroatia er for mange Europas vakreste og beste reisemål. Likevel er den korte sesongen langt fra nok til å fylle ønsket om ei årslønn. Håpet er at EU kan gi bedre dager også utenom de varme sommermånedene.

Strand i Brela

Bildet viser ei badestrand i Brela i høysesongen.

Legg igjen en kommentar